HI
Dziękuję za możliwość uczestniczenia na forum.
I moje pierwsze pytanie ja rozróżnić laminat z żywicy epoksydowej a poliestrowej.
Remontuję stary katamaran sklejkowy i mam dziwne uczucie że sklejka może być oblaminowana poliestrem a nie epoksydem.
Pozdrawiam
Paul G.
Sklejka oblaminowana poliester czy epoksyd?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: Sklejka oblaminowana poliester czy epoksyd?
Cześć,
niestety, większość laminatów jakie spotkamy w Polsce to laminaty poliestrowe. Są dużo tańsze przez co stosowane na szeroką skalę, nawet tam gdzie nie powinny być stosowane.
A co do pytania myślę że najłatwiej będzie sprawdzić metodą na węch Laminat poliestrowy, nawet po kilku latach wydziela charakterystyczny, ostry zapach. Laminat epoksydowy jest raczej bez zapachu.
Jeśli to nie pomoże odetnij kawałek laminatu i podpal go nad palnikiem gazowym - identyczna sytuacja poliester powinien po prostu śmierdzieć
niestety, większość laminatów jakie spotkamy w Polsce to laminaty poliestrowe. Są dużo tańsze przez co stosowane na szeroką skalę, nawet tam gdzie nie powinny być stosowane.
A co do pytania myślę że najłatwiej będzie sprawdzić metodą na węch Laminat poliestrowy, nawet po kilku latach wydziela charakterystyczny, ostry zapach. Laminat epoksydowy jest raczej bez zapachu.
Jeśli to nie pomoże odetnij kawałek laminatu i podpal go nad palnikiem gazowym - identyczna sytuacja poliester powinien po prostu śmierdzieć
-
- Kontakt:
Re: Sklejka oblaminowana poliester czy epoksyd?
Dzięki
W najbliższy weekend przetestuję.
Paul G.
W najbliższy weekend przetestuję.
Paul G.